sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Pataleipää

Silloin tällöin olen netissä tähän leipään törmännyt ja joka kerta olen itselleni luvannut sitä kokeilla. Jonkin aikaa sitten kuulin leivästä niin paljon kehuja, että oli pakko ottaa itseään niskasta kiinni.

Mikä pelastaisi harmaan ja sateisen sunnuntain aamupalahetken paremmin kuin itseleivottu, tuore leipä? Juuri nyt ei tule mitään mieleen, niin hyvää tämä oli! Suurin yllätys lienee se, että tälläistä kuohkeaa leipää voi tehdä kotonakin. Leipätaikina valmistellaan edellisenä päivänä ja aamulla sitten vain paistetaan, joten silmät ristissä ei tarvitse alkaa jauhoja mittailemaan.


Pataleipä

2dl sämpyläjauhoja
5dl vehnäjauhoja
1tl kuivahiivaa
2tl suolaa
3,5dl kädenlämpöistä vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vesi. Sekoita tasaiseksi, älä vaivaa! Peitä kulho tuorekelmulla ja anna taikinan tekeytyä 12-18 tuntia. 

Levitä leivinlaudalle/-alustalle jauhoja, kippaa taikina kulhosta siihen ja pyöräytä varovasti jauhoissa, älä kuitenkaan vaivaa ilmaa pois taikinasta. Anna kohota liinan alla vielä puoli tuntia. 

Laita samalla pata kylmään uuniin ja laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kun pata on ollut uunissa 30 min. laita taikina pataan, kansi tai folio tiukasta padan päälle ja pata uuniin 30 minuutiksi. Tämän jälkeen voit ottaa kannen tai folion pois ja antaa leivät kypsyä vielä 15 minuuttia. 

Kippaa leipä padasta esim. leikkuulaudalle ja yritä malttaa hieman, että leipä saa vähän jäähtyä ennen pöytään kattamista. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti