sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Myöhäiset vappumunkit ja munkin paiston abc

Koskaan ei ole liian myöhäistä vappumunkeille, eihän..? :D Oma vappuni vierähti töissä, joten munkit leivottiin meillä vasta vapun jälkeen perjantaina. "Normaalit" ihmiset palailivat töihin vapun jälkeisissä tärinöissa ja minun oli aika olla puolestani vapailla ja nauttia leipomisen ilosta. Kovasti yritin etsiä oikein kunnon herkkumunkkireseptejä leivontablogeista yms. mutta päädyin silti aivan peruspullataikinaan. Eivät ne kovin pahasti unelmissani paistamilleni munkeille häviä. :)

Pullataikina (n. 30 munkkia):

5 dl maitoa
1 pala hiivaa (50g)
ripaus suolaa
2 dl sokeria
1 kananmuna
1-2 rkl kardemummaa
vehnäjauhoja (10-15 dl?)
150 g sulatettua voita/margariinia

Paistamiseen: 1,5 litraa rypsiöljyä

Ja tietysti sokeria sokerointiin! 

Lämmitä maito kattilassa tai leivontakulhossa mikroaaltouunissa kädenlämpöiseksi. Lisää suola, sokeri, hiiva, kardemumma ja kananmuna.  Lisää jauhoja vähitellen, kun sekoittaminen alkaa vaikeutua, voit sotkea kätesi taikinaan. ;) Kun olet sekoittanut taikinaan n. hieman reilu puolet jauhoista, voit lisätä rasvan ja tämän jälkeen loput jauhoista. Taikina saa jäädä melko pehmeäksi, eikä munkkien leipomisessa jauhoja tarvita aivan niin paljoa, kuin tavalliseen pullatakinaan.

Anna taikinan kohota kulhossa leivinliinan alla noin tunti. Taikina on hyvä laittaa vedottomaan paikkaan, esimerkiksi mikroon.

Pyörittele taikinasta pienehköjä pyöreitä pullia ja kohota niitä vielä n. 15 min leivinliinan alla. Huom! Älä vaiva taikinaa liiaksi enää kohotuksen jälkeen, näin munkkeihin tulee vähemmän sitkoa. Laita pullien kohottamisen aikana rypsiöljy kattilaan lämpenemään. Optimaalinen lämpötila munkin paistolle on noin 180 astetta, itse malttamattomana mittailin öljyn lämpötilaa digitaalisella paistomittarilla. ;) Öljy on valmista, kun laitat kattilaan pienen nokareen takinaa, se jää kellumaan pinnalle ja alkaa selkeästi kypsymään (rasva "poreilee" taikinnan ympäriltä).

Tee pullista munkkeja painamalla peukalo ja etusormi (saman käden sormet, toinen päältä ja toinen alta :D) pullan keskeltä läpi ja pyörittele reikä hieman isommaksi. Laita munkki rasvaan haarukan tai reikäkauhan avulla. Hieman kattilan suuruudesta riippuen kerrallaan mahtuu paistamaan 3-5 munkkia. Kun pinta alkaa olemaan toiselta puolelta kullan ruskea, voit kääntää munkin toisin päin. Munkin ollessa kypsä, voit nostaa sen paperin päälle lautaselle, jotta suuremmat rasvat jäävät paperiin. Tämän jälkeen voit pyöritellä munkin sokerissa ja laittaa tarjoiluastiaan. Sokerin voit laittaa esimerkiksi keittolautaselle, eikä sitä tarvitse olla paljoakaan kerrallaan, todennäköisesti joudut vaihtamaan sokerin. Sokeriin imeytyvä rasva aiheuttaa sen paakkuuntumisen, eikä sokerointi tällöin näytä enää kovinkaan kauniilta, jolloin voi vaihtaa sokerin uuteen. Kannattaa ottaa apuri esimerkiksi sokerointipuuhiin tai sitten paistaa yksi erä kerrallaan, sillä munkkien jäähtyessä liikaa sokeri ei enää tartu pintaan kunnolla. 

Kuuman rasvan kanssa kannattaa olla varovainen, sillä a) se voi syttyä palamaan, rypsiöljyn syttymislämpötila on netistä löydetyn lähteen mukaan noin 300 astetta b) se saa aikaiseksi myös ikäviä palovammoja roiskuessaan/läikkyessään. Itse kuumennan aina rasvan ensin ja lasken sitten levyn lämpötilaa hieman, tarkoituksena ylläpitää saavutettu lämpötila, sillä sen ei tarvitse nousta enää. Ole aina tietoinen siitä, miten rasvapalo sammutetaan ja missä sammutusvälineet ovat! Kun olet paistanut munkit, muista sammuttaa levy ja nosta kattila pois levyltä. Myös ilmanvaihtoon suosittelen paiston aikana ennemmin ikkunan avaamista, kuin liesituuletinta. JOS rasva syttyy palamaan ja liesituuletin on päällä, palo leviää TODELLA helposti ilmastointikanaviin ja sitä myöden koko taloon. Varovasti siis munkin paistoon, pelätä ei tarvitse, mutta järki on syytä pitää mukana! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti