torstai 27. helmikuuta 2014

Laskiaispullaa!

Laskiainen lähestyy ja pullat on aika leipoa, ennen kuin kevät tulee rytäkällä! :) Laskiainenhan tarkoittaa myös sitä, että pääsiäiseen on seitsemän viikkoa aikaa ja kevätpaaston aika alkaa.

Kevätpaastoiluun en aio lähteä, mutta lupaan nauttia joka pullasta kuin se olisi viimeiseni ennen paastoa. ;) Meillä laskiaispulla nautitaan hillon ja kermavaahdon kera. 

Olemme myös luoneet hieman herkullisemman tavan nauttia laskiaispullat; molemmat pullan puolikkaat syödään erikseen, jolloin täyte ei tursua pullan välistä pois sitä syödessä. Ei välttämättä se kevyempi tapa.. ;) Mutta suosittelen lämpimästi kokeilemaan!

 Pullataikinan ohje täältä.

maanantai 24. helmikuuta 2014

Pulled pork alias nyhtöpossu

Nyhtöpossu on ollut suosiossa varsinkin blogikokkien keskuudessa jo reilun vuoden ajan. Ylikypsää porsaanlihaa, joka nyhdetään eli revitään pieneksi ja tarjoillaan esimerkiksi hampurilaisissa, kerrosvoileivissä ja salaateissa.

Tämä pyöri mielessäni jo joskus viime kesänä, mutta jotenkin se jäi kuitenkin kokeilematta, kunnes eräänä tammikuun päivänä se tuli taas mieleeni ja oli aika päästä kokeilemaan tätä monen mielettömäksi kuvailemaa herkkua. 

Tämä ei pääse helpot -kategoriaan, sillä uunissa possu viettää aikaa 4-6 tuntia, sen koosta riippuen. Aikaa todellakin siis kuluu, mutta lopputulos on sen arvoinen ja ns. aktiivista valmistusaikaa ei kulu läheskään niin paljoa. En löytänyt kaupasta marinoimatonta lihaa, joten oli käytettävä valmiiksi marinoitua. Mutta hyväähän sekin oli, ei siinä mitään.

Pulled pork

1 pala porsaan kassleria
2 dl bbq-kastiketta
3 valkosipulin kynttä paloiteltuna
loraus vettä
loraus öyljyä
0,5 dl Sweet chili - kastiketta

Sekoita ensin lihaa lukuunottamatta muut ainekset padassa sekaisin ja laita sitten liha pataan. Laita padan kasi päälle ja pata 175 asteiseen uuniin 4-6 tunniksi. Paistoaika riippuu kasslerpalan koosta, 800g:n palaan riittää tuo noin 4 tuntia ja sitten 1,5 kiloisella menee lähemmäs kuusi tuntia. Voit myös käyttää paistomittaria lihassa, sisälämpötilan tulisi olla yli 90 astetta, jotta lopputulos on ihanan murea.

Kun olet ottanut padan uunista, nosta liha laakeaan uunivuokaan ja revi se kahden haarukan avulla pieneksi. Lopputulos näyttää kutakuinkin tältä:

Olen huomannut, että jotkut haluavat laittaa lihaan vielä tässä vaiheessa hieman bbq-kastiketta ja vuoan herkeksi uuniin. Varmasti toimiva idea, mutta itse en halunnut kyllästää lihaa bbq-kastikkeella, ihan niin paljon en pidä bbq-kastikkeesta.

Me teimme possusta hampurilaisia, joiden väliin laitoimme aiolia, jääsalaattia, tomaattia ja juustoa. Itse jäin kaipaamaan kahta asiaa, jotka on ehdottomasti kokeiltava ensi kerralla. Nimittäin punasipuli ja coleslaw. Varmasti niiiin herkkuja nyhtöpossun kera nautittuna.


perjantai 21. helmikuuta 2014

Susu minttupalat testissä

Susu palat ovat yksi Fazerin loistavista ja täydellisistä suklaanautinnoista. Huom. YKSI niistä, sillä niitähän riittää. Nyt kauppoihin ovat saapuneet Susu palojen minttu -versiot.

Tavallisesta kuluttajasta tuntuu välillä, että makeisvalmistajat lähtevät tekemään melko rohkeitakin viilauksia tuotteisiin, esimerkkinä tumma Dumle-patukka. Mitä jos alkuperäinen idea vesittyy uuden tuotteen kohdalla..? Toisaalta tuotekehityksessä on oltava rohkea, jotta kuluttajan mielenkiinto saadaan heräämään. Ja edeltäähän tuotteen markkinoilletuloa tiukka tuotetestaus. 

Nyt tuntui siltä, että isot on saappaat täytettävinä minttuisilla Susu paloilla. Toisaalta jos jossakin on mintun ja suklaan yhdistelmä, niin kuinka usein se on ollut pahaa ja syömäkelvotonta? Jälleen kerran jännitin sitä, että onhan rakenne j koostumus kuitenkin samat kuin tavallisissa Susu paloissa. Miten minttu löytyy palasta? Makuna vai jonain marmelaadi-tyyppisenä ratkaisuna, kuten Jambo-patukassa joskus vuosia sitten..? 

No, rohkeasti vain käsi pussiin. ;) Ensimmäiset ilon aiheet olivat perinteisten Susu palojen ulkonäkö ja rakenne. Niitä seurasi ilo ja nautinto täydellisestä mintun ja suklaan yhdistelmästä. Täydellistä. Ei mitään negatiivista sanottavaa Fazerin uutuudesta, suosittelen oikein lämpimästi! :)

keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Kanakastike

Nyt liikutaan ihan sillä peruskotiruoka -tasolla. Helppoa, yksinkertaista ja maukasta. Niin kuin kotiruoan kuuluukin olla. Joskus on kiva panostaa ja käyttää enemmän aikaa ruoanlaittoon, mutta arjessa nämä helpot ja nopeat vain toimivat paljon paremmin.

Tämä kastike sopii niin riisin, pastan kuin ihan perunankin kanssa. 

Kanakastike

300 g hunajamarinoituja broilersuikaleita
2-3 tl punaista currytahnaa
4-6 dl ruokakermaa
1-2 tl keltaista currya
1 pss kasvissuikaleita
( 1 prk pieniä ananaspaloja)

Paista broilersuikaleet pannulla, lisää ruokakerma ja kasvissuikaleet ja anna kiehua 5-10 minuuttia. Lisää curryt ja halutessasi myös ananas ja anna kiehua vielä noin 10-15 minuuttia miedolla lämmöllä. 

Nauti esimerkiksi basmatiriisin ja raikkaan salaatin kanssa. :)

P.S Ruokakerman määrä riippuu siitä, millaisen suhteen haluat sattumille ja "liemelle", itse tykkään, että "lientäkin" saa olla ja käyttäisin siis tässä reseptissä ennemmin 6 dl ruokakermaa.

lauantai 15. helmikuuta 2014

Lihapullat isolla L:llä

Monet karttavat valmisruokia ja ns. puolivalmisteita ja haluavat nykyään tehdä mieluiten kaiken alusta asti itse, ilman lisä- ja säilöntäaineita. Itse kuitenkin tunnustan käyttäväni niitä jonkin verran. Arkea helpottaakseni ja myös ihan vain siksi, että osa niistä on oikeasti hyviä. Esimerkiksi ravitsemusterapeutitkaan eivät tyrmää valmisruokia. Juttelin viime vuonna loppukesästä Taysin ravitsemusterapeutin kanssa, hän totesi eräänkin suomalaisen yrityksen valmistavan ravintoarvoiltaan varsin hyviä valmisruokia ja ettei niiden nauttiminen ole millään tavalla ravitsemuksellisesti huono asia tavalliseen kotiruokaan verrattuna.

Haluankin esitellä teille yhden käyttämistäni tuotteista, josta todella pidän. Ja ne ovat Kivikylän Palvarin lihapyörykät. Aivan loistava tuote, jossa käytetään täysin suomalaista sianlihaa ja sopivasti mausteita. Lihapyörykät ovat lihaisia, erittäin maukkaita ja niistä valmistaa lihapulla kastikkeen hetkessä. Rakenne on pehmeä, mutta samaan aikaan sopivan kiinteä lihapullaksi. Lisäksi näitä lihapullia ei tarvitse metsästää mistään, vaan olen löytänyt niitä kaiken kokoisista kaupoista lähikaupasta isoon markettiin.

Voin lähestulkoon vannoa, että kun kerran kokeilette näitä, niin muihin ei ole enää paluuta! ;)


Kuva täältä.

torstai 13. helmikuuta 2014

Rahkatäytepullat

Talvilomaviikon iloksi olen ehtinyt leffojen ja olympialaisten lomassa nauttimaan kokkailun ja leivonnan iloista. On hienoa päästä toteuttamaan itseään kokeilemalla uusia reseptejä tai nauttia jo aiemmin hyväksi havaituista herkuista.

Tällä kertaa pullista haaveiltiin jo muutama päivä ja pullataikinaa tehdessä kypsyi ajatus rahkatäytteestä perinteisten korvapuustien sijaan. Asiaan saattoi vaikuttaa myös se, että sokeri riitti juuri ja juuri taikinaan. ;)

Pullataikina

2,5 dl kuohukermaa
2,5 dl vettä
1 pkt hiivaa
2-3 rkl kardemummaa
Ripaus suolaa
2 dl sokeria
1 kananmuna
150 g sulatettua margariinia/voita
n. 15 dl vehnäjauhoja

Sekoita maito ja vesi kulhossa ja lämmitä ne käden lämpöiseksi mikrossa. Murustele hiiva sekaan ja sekoita puuhaarukalla, jotta se liukanee nesteeseen. Lisää sokeri, suola, kardemumma, kananmuna ja sekoita hieman. Lisää jauhoja pikku hiljaa sekoittaen ne hyvin taikinaan. Kun olet lisännyt n. 10-12 dl jauhoista, lisää sulatettu rasva. Tässä vaiheessa voi usein siirtyä käsin vaivaamiseen. Lisää vielä jauhoja sen verran, että taikina irtoaa siististi kulhon reunoilta. Peitä taikina ja laita se kohoamaan vedottomaan paikkaan 45-60 minuutiksi.

Voit valmistaa täytteen sillä aikaa, kun taikina kohoaa. 

Rahkatäyte (riittää 1/3-1/2 taikinasta, noin 12 pullaan!)

250 g maitorahkaa
0,5-0,75 dl vaniljakreemijauhetta

Sekoita täytteen aineet keskenään ja laita se hetkeksi jääkaappiin maustumaan. 

Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois leivinlaudalla. Ota 1/3 taikinasta ja kaulitse se levyksi. Levitä rahkatäyte levylle (ripottelin täytteen päälle vielä hieman ruokosokeria) ja kääri levy rullalle alareunasta aloittaen. Leikkaa rullasta haluamasi muotoisia paloja ja laita ne liinan alle uunipellille kohoamaan 10-15 minuutiksi.

Voitele pullat kananmunalla ja ripottele päälle hieman raesokeria. Paista 200 asteessa n. 10-15 min.



keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Kunnon kinkkupiirakka

Ihan peruskinkkupiirakkaa en olekaan kokkaillut kovinkaan montaa kertaa. Äitini teki kinkkupiirakkaa aina silloin tällöin vielä kotona asuessani. Se oli hyvää, hyvä pohja ja tarpeeksi kinkkua ja juustoa! :)

Nyt kun aloin haaveilemaan kinkkupiirakasta, mielessäni oli hieman keskimääräistä paksumpi piirakka. Toisin sanoen reilusti täytettä ja ihanan pehmeä maku. Hyvää pohjaa unohtamatta. Tämä ohje on ensin sovellettu useasta eri reseptistä ja sen jälkeen muokattu vielä sen mukaan, mitä jääkaapista löytyi. 

Kinkkupiirakka

Pohja: 

200g voita
4dl vehnäjauhoja
Ripaus suolaa
4-5 rkl kylmää vettä

Paloittele voi kulhoon ja anna sen pehmetä hetki huoneenlämmössä. Lisää suola ja jauhot ja nypi tasaiseksi muruseokseksi. Lisää vettä ensin 3 rkl ja sitten vielä 1-2 rkl, jos taikinasta ei tullut mielestäsi sopivan tasaista. 

Täyte: 

1 pss kinkkusuikaleita (200g)
1/2 rs kirsikkkatomaatteja
200g smetanaa
2 dl ruokakermaa
Suolaa
Pippurisekoitusta
2 kananmunaa
175 g juustoraastetta

Pilko kirsikkatomaatit pieniksi lohkoiksi ja sekoita ne kulhossa muiden aineiden kanssa. HUOM! Laita vain hieman reilu puolet juustoraasteesta täytteeseen ja ripottele loput täytteen päälle. 

Taputtele taikina voideltuun 26-28 cm:n irtopohjavuokaan, myös n. 2-3 cm:n korkeudelle reunoillekin. Voit käyttää apuna kylmää vettä tai jauhoja, jos taikina alkaa tarttua sormiisi. Kaada täyte pohjan päälle ja ripottele loput juustoraasteesta täytteen päälle. Paista 175 asteessa n. 50-60 min. 

Anna valmiin piirakan jäähtyä ja vetäytyä rauhassa ennen tarjoilua. Nauti hyvässä seurassa raikkaan salaatin kera. :)

tiistai 4. helmikuuta 2014

Kinderpiirakka

Yllättäen suklaahammasta on jälleen kolottanut ja blogeja on selailtu. Erilaisia blogeja selailemalla huomasin, että minulta on jäänyt ainakin yksi suklainen piirakka kokeilematta. Hyvin moni bloggari oli tätä leiponut, enkä tainnut löytää yhtään poikkipuolista sanaa kyseisestä piirakasta. Harvemmin niitä kai suklaaleivonnaisista tuleekaan.. ;)

Oikein loistava piirakka onkin! Oikein täytyi varansa pitää, että tätä jäi myös seuraavaa päivää varten, kuten alkuperäinen tarkoitus oli. Miehenkin näppejä joutui hätistelemään vuoan äärestä useampaan kertaan. Yhdessä tuumin totesimme, että nyt kyllä mokkapalatkin hävisivät. :)

Kinderpiirakka

Pohja:
4 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
2-3- tl vaniljasokeria
3 dl kiehuvaa vettä
300g sulatettua voita
5-6 rkl tummaa kaakaojauhetta
4 kananmunaa

Kreemi:
150 g voita
5 dl tomusokeria
2-3 tl vaniljasokeria

Kuorrute:
200-250 g maitosuklaata (Pandan)

Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään, sulata voi ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää vettä ja sulaa voita vuorotellen taikinaan välissä kunnolla puuhaarukalla sekoittaen. Lisää lopuksi kananmunat yksitellen, sekoita välissä puuhaarukalla seos tasaiseksi. Kaada taikina isohkoon, muttei aivan uunipellin kokoiseen, leivinpaperilla vuorattuun, uunivuokaan ja paista 200 asteessa n. 30 min. Anna pohjan jäähtyä ennen kreemin levittämistä.

Valmista kreemi vatkaamalla huoneenlämpöinen voi ja sokerit huolellisesti vaahdoksi. Aluksi saattaa näyttää siltä, että tuloksena on vain muruseos, mutta melko nopeasti seos muuttuu vaahdoksi. Levitä valmis kreemi jäähtyneen pohjan päälle. Laita pohja kuorrutteinen jääkaappiin tai ulos viilentymään, jotta kreemi hieman kovettuu ja suklaa on helpompi levittää kreemin päälle. 

Sulata vielä suklaa ja levitä se kreemin päälle. Tämä ei ole helpoin osuus ilman palettiveistä, mutta paistinlastalla sain vedeltyä suklaat kreemin päälle kärsivällisyyden kera. ;)

Aikaa aamiaiselle

Vapaapäivinä on ihana panostaa aamiaiseen hieman enemmän. :) 

Viime aikoina on ollut aavistuksen hiljaisempaa tämä blogielämä, mutta vapaiden ja pian koittavan loman myötä on tiedossa kokkailun iloa! :)